Joakim

For å spille av videoen, må du trykke på avspillingsknappen (play) under.

På PC-er og Android har du i tillegg mulighet til å velge synstolking, tegnspråktolking eller teksting. For å benytte denne funksjonaliteten må du ha Flash installert. Dessverre er det ikke lenger støtte for Flash på iPad og iPhone. Her kan du aktivere eller laste ned og lese mer om Flash for PC. Ved spørsmål om du ønsker å kjøre Flash må du velge tillat dersom du ønsker synstolking, tegnspråktolking eller teksting av portrettene.

Adobe avslutter støtten for Flash i slutten av 2020. Det er satt i gang et arbeid i Statped for å endre mediespillerne som brukes til å vise portrettene, slik at det igjen blir mulig å benytte alle funksjonene, også på iPad og iPhone.

Du er nå ute av flash objekt.

Synstolket tekstversjon

Synstolk: Det er sommerleir for ungdom fra 13 til 18 år i Hurdal i regi av Barne- og ungdomsavdelingen i Norges Blindeforbund. En smilende, ung gutt svinger en rokkering rundt livet i full fart, slik at den tøffe hatten tilslutt faller av.

Ungdommer: Joakim! Joakim! Joakim! Joakim! Joakim! Joakim! Joakim! 

Joakim forteller: Jeg har vært her på denne leiren i ni år er det vel. Jeg var først med da jeg var fem og et halvt år. Så nå er jeg tretten og et halvt.

Synstolk: Joakim forteller mens vi ser en gjeng med ungdommer bygge et tårn av bruskasser. Joakim sitter på ryggen til kameraten sin slik at han kan plassere en kasse helt på toppen. De får poeng for innsatsen, før de velter hele tårnet.

Kamerat: Går det nå?

Joakim: Sånn.

Leder: Der ja!

Joakim forteller: Jeg føler at jeg har ganske mange venner. Jeg er ikke akkurat den som snakker mest i vennegjengen, men jeg deltar i alt sammen. Det her er noe av det beste med hele sommerferien: å få komme hit og møte folk med samme problemer som deg og sånn.

Leder: Sånn. Dagens beste skår.

Ungdommene: Woooooo!

(Støy fra bruskassene som raser ned)

Joakim forteller: Men jeg er ganske sensitiv for lyset, så hvis jeg får det i øynene, så blir jeg det folk kaller for snøblind. Sånn at jeg bare ser lys. Jeg ser svarte gjenstander når det er sånn lyst, ting som er svart. Men ting som ikke er svart er det ganske vanskelig for meg å se. 

Synstolk: Etter at en brannbil har kjørt inn på plassen, tenner en brannmann opp et bål. Joakim holder et brannslokkingsapparat i hendene og blir instruert hvordan han skal slukke flammene. Det resulterer i stor røykutvikling.

(Sirene fra brannbil)

Brannmann: Så kan du bare klemme på. Ned mot roten av flammen. Sånn, nærmere. Nå er det slokka. Slokk. Nå er det slukket. Kjempebra!

Joakim forteller: Det er ikke mange dager hvor jeg ikke går med caps i løpet av året. Det hjelper ganske mye, og så prøve å se litt mer nedover enn oppover, det hjelper.

Synstolk: Et tau er festet til tilhengerfestet på en varebil og seks ungdommer gjør seg klar til å dra bilen bakover. Joakim går og tar tak i bakerste ende av tauet. Det sitter tre ungdommer i bagasjerommet på den åpne bilen. De kommer med tilrop.

Leder: Kom igjen nå, nå må dere bruke all kraft. Wo! Kjempebra samarbeid dere!

Joakim: Når jeg sier fra så… Skal jeg gå…

Leder: Sånn, er dere klare dere også?

Joakim: OK!

Ungdommene i bilen: Wooo!

Joakim forteller: Så når det er lyst ute så blir brillene mørke av seg selv. Så det er også noe som hjelper ganske mye.

Synstolk: Joakim er i klatreveggen. En leder sikrer ham. Han klatrer helt til topps og ringer i en bjelle som henger øverst.

Leder: Press opp med beina. Sånn ja! Det er bra. Reis deg opp. Kjempebra. Og du er snart på toppen. Bra! Dritbra!

Leder: Nesten…

(Bjelle ringer. Klapping.)

Leder: Wooo! Bra!

Synstolk: Joakim og hans kamerat sitter på en svær tube som dras av en motorbåt i stor fart. Tuben svinger fra side til side. I en krapp sving faller begge guttene i vannet, og tuben letter fra sjøen. En leder i en gummibåt henter dem. Joakim og kameraten står smilende på brygga. De er våte og har redningsvester. 

Joakim forteller: Tube og sånn. Sitte på med båt i full fart. Det er ganske gøy. Jeg liker ting som går ganske fort. Fart og spenning.

Joakim: Vi var ikke forberedt på svingen.

Joakims kamerat: Vi hadde egentlig tenkt… Vi ville sitte bak, men Jan-Helge sa at vi egentlig ikke skulle gjøre det. Men vi insisterte på å gjøre det, og hva skjedde?

Joakim: Vi ramlet av. He, he!


										
					
Publisert 06.09.12, sist oppdatert 05.09.2012