Knut

For å spille av videoen, må du trykke på avspillingsknappen (play) under.

På PC-er og Android har du i tillegg mulighet til å velge synstolking, tegnspråktolking eller teksting. For å benytte denne funksjonaliteten må du ha Flash installert. Dessverre er det ikke lenger støtte for Flash på iPad og iPhone. Her kan du aktivere eller laste ned og lese mer om Flash for PC. Ved spørsmål om du ønsker å kjøre Flash må du velge tillat dersom du ønsker synstolking, tegnspråktolking eller teksting av portrettene.

Adobe avslutter støtten for Flash i slutten av 2020. Det er satt i gang et arbeid i Statped for å endre mediespillerne som brukes til å vise portrettene, slik at det igjen blir mulig å benytte alle funksjonene, også på iPad og iPhone.

Du er nå ute av flash objekt.

Synstolket tekstversjon

Synstolk: Knut, en gutt i tolv årsalderen, er på korpsøvelse innendørs. Han veksler mellom å spille på stortromme og bekken. Etterpå forteller han.

Korpsdirigent: Da var det greit. Vær så god. En-to-to-to.

(trommer)

Knut forteller: Jeg går på korps. Jeg begynte på trompet, og etter et år byttet jeg til stortromme og bekken. Det var vanskelig å se notene, og så måtte jeg lære meg det utenat og det tok litt tid. Og så… Det var lettere å spille et annet instrument, og lettere å huske hva du skulle spille.

(korpset spiller «Ja vi elsker»)

Synstolk: Mor og far til Knut sitter sammen i sofaen. Mor forteller samtidig som Knut ser på video på et nettbrett. Etterpå sitter han tett inntil TV-skjermen og spiller fotballspill.

Mor til Knut forteller: Knut han er sterkt svaksynt. Noe av det er nok medfødt, mens noe har utviklet seg over tid. Nå ser det ut som det har stagnert heldigvis. Nå har han en synsrest, som i prosentdel er fem-seks prosent skarpsyn.

Knut forteller: Førti-fire. Jeg er egentlig mye bedre enn denne jeg spiller mot. Altså Wii-en. Jeg er egentlig mye bedre enn den. Så jeg vinner alltid når jeg spiller alene mot Wii-en.

Synstolk: Knut spiller fotball med laget sitt.

Knut forteller: Jeg går på fotball. Når jeg er der får de lov til å ha en mer på banen, siden jeg ser dårlig. Jeg er bare en ekstra person på en måte. Så hvis jeg skal av banen eller på banen så bare springer jeg rett av eller på banen – vi trenger ikke å bytte med noen.

(lyder fra fotballbanen)

Knut forteller: Jeg kan se den, men det er ikke så lett når ballen er hvit og det er hvitt tak. Hvis det er i en hall, og keeperen skyter ut og det er en litt høy ball, så ser jeg den ikke alltid så godt.

Synstolk: Korpset er ute og øver på å spille og marsjere. Knut spiller bekken.

Mor til Knut forteller: Men synet er jo mye mer også. Han utnytter blant annet dette med hørselssansen godt og følesansen. Så han klarer seg veldig, veldig godt i hverdagen.

(trommer)

Synstolk: Knut og en kamerat gjør seg klare til å gå på rulleski. Etterpå farer de avgårde på en vei langs et jorde.

Kamerat: Trenger du hjelp?

Knut: Nei da.

Far til Knut forteller: Vi synes at dette er en aktiv tolvåring. Kreativ er han og. Impulsiv og uredd og. Stadig vekk i godt humør. Opp mot hans handikapp så er det en veldig god styrke å ha, da. Utgangspunktet for en god hverdag er bra tilstede.

 


										
					
Publisert 06.09.12, sist oppdatert 05.09.2012