Mellomørebetennelse, akutt

Mellomørebetennelse er en infeksjon i slimhinnen i mellomøret. Det kan gi store smerter, men vil hos de aller fleste gå over av seg selv eller med enkel behandling. Mellomørebetennelse er en tilstand som forekommer spesielt hos barn og ofte i forbindelse med en forkjølelse.

Tilstanden forkortes ofte AOM – akutt otitis media.

Risikofaktorer

Jo yngre man er når man får mellomørebetennelse, jo større er sannsynligheten for at man får det igjen. Risikoen for å få mellomørebetennelse stiger også dersom foreldre og/eller søsken har vært mye plaget, hvis man går i barnehage eller man har polypper (”falske mandler”) øverst i svelget.

Noen mener at forekomsten av mellomørebetennelse stiger dersom man bruker smokk, med det finnes ikke vitenskapelig dokumentasjon for det.

Årsaker

Virus er den hyppigste årsaken til mellomørebetennelse, men det kan også skyldes bakterier.

Mellomøret har en forbindelse til øvre del av svelget, kalt øretrompeten eller tuba auditiva. Utlikning av trykket i mellomøret med trykket i omgivelsene skjer gjennom denne kanalen. Væske som produseres i mellomøret dreneres også gjennom øretrompeten.

Ved for eksempel en forkjølelse vil slimhinnen i øretrompeten hovne opp og bli tett. Væske som produseres i mellomøret blir liggende. Det skaper gode vekstmuligheter for mikroorganismer som kan skape en infeksjon i mellomøret.

Forekomst

Mellomørebetennelse er en vanlig tilstand, spesielt hos barn. Omkring 80 % av alle barn har hatt mellomørebetennelse før de starter på skolen. Siden tilstanden er så hyppig, blir den ofte sett på som et ledd i modningen av immunsystemet vårt.

Symptomer

Symptomer er smerter i øret. Smertene starter som oftest på natten og forverres når man ligger. Man har ofte feber. Mellomørebetennelse kan føre til at det går hull på trommehinnen, og puss vil da komme ut i øregangen. Hørselen blir nedsatt.

Diagnosen

Diagnosen kan ofte stilles ved at de beskrevne symptomer er tilstede. Legen bruker et otoskop (instrument for å se inn i ytre øregang og trommehinne) for å bekrefte eller avkrefte tilstanden.

Behandling

Mellomørebetennelse er en tilstand som oftest går over av seg selv i løpet av 3 dager. Antibiotikabehandling brukes derfor kun til spesielle tilfeller. Mellomørebetennelse behandles med smertestillende medisin.

Komplikasjoner

Selv om mellomørebetennelse som regel går over av seg selv, kan det oppstå komplikasjoner. Mellomørebetennelse i tidlig alder øker risikoen for gjentakene infeksjoner og det øker igjen risikoen for komplikasjoner og påvirkning av hørselen.

Man regner med at ca. 10 % får et mer langvarig forløp av mellomørebetennelse. Det dreier seg hyppigst om væske i mellomøret. Under 2 % utvikler kronisk mellomørebetennelse.

Mellomørebetennelse kan medføre betennelse i knokkelfremspringet bak øret (mastoiditt), i balanse-og likevektsorganet (labyrintitt) eller hjernehinnebetennnelse. Dette kan være alvorlig, men alle disse tilstandene er sjeldne komplikasjoner til mellomørebetennelse.

Animasjon

Se animasjon av øret: mellomøret – småbarnbarn og unge eller voksne.

Kilder

Bretlau, P., Jepsen, O., Ovesen, T., Pedersen, C. B. & Thomsen, K. A. (2006). Øre-næse-halssygdomme & hoved-halskirurgi. København: Munksgaard Danmark

Lægehåndbogen. Dansk, tilpasset og oversatt utgave av Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) utgitt av Norsk Helseinformatikk (NHI).

Winther, F. Ø. (2918). Mellomørebetennelse. Hentet 24. april 2020, fra Store norske leksikon.


										
					
Sist oppdatert 24.04.2020