Hørselstester og høreapparat

For å spille av videoen, må du trykke på avspillingsknappen (play) under.

Fra og med 13.12.20 avslutter Adobe støtten for Flash Player. Funksjonalitet for synstolking, tegnspråktolking eller teksting vil derfor ikke lenger være tilgjengelig.

Du er nå ute av flash objekt.

Synstolket tekstversjon

Markus, som ikke selv har nedsatt hørsel, viser hvordan noen hørselstester og tilpasning av høreapparat foregår på Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet.

Synstolk: Markus er til hørselsundersøkelse på Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet. Han ligger på ryggen på en benk og blir undersøkt av øre-nese-hals lege.

Øre-nese-hals lege: Og så kiler det litt i øret. Okei? Og du sier ifra hvis det gjør vondt?

Markus: Ok.

Øre-nese-hals lege: Ja. Det skal ikke være vondt.

Fortellerstemme: Markus er en seksåring som skal vise hvordan hørselstester og tilpasning av høreapparat foregår. 

Øre-nese-hals lege: Så har jeg et mikroskop. Det er som en kikkert. Jeg ser et pent øre, uten voks, med en pen trommehinne.

Fortellerstemme: Det fleste barn gruer seg kanskje litt, og lurer på hva som kommer til å skje. Derfor er det viktig å forberede dem på det. Barna blir tatt i mot på en rolig måte, og det er nesten alltid mulig at en som kjenner barnet godt er sammen med dem.

Øre-nese-hals lege: Okei. Da er vi ferdige. Gikk det bra?

Synstolk: Markus og en audiograf sitter ved et bord. Markus har på øretelefoner. Bak ham sitter det en annen audiograf som styrer lyden. Markus holder store kuler med hull opp mot øret. Når han hører en lyd, plasserer han kulen på et stativ. På sidelinjen sitter mormor.

Audiograf: Skal vi gjøre det sammen første gang? Bra Markus! Flott! Du har skjønt det du.

Fortellerstemme: Etter den første fysiske undersøkelsen av ørene er det vanlig at barn i førskolealder gjennomgår det som kalles lekeaudiometri. Dette er en test hvor barnet viser at han eller hun hører lyder av forskjellig styrke og frekvens som spilles opp i øretelefonene. Testen gjennomføres som en lek, og de fleste synes det er morsomt.

Audiograf: Flott!

Synstolk: Markus sitter avslappet i en god stol. Under øret og i pannen er det festet elektroder. Audiofysiker utfører undersøkelsen.

Audiofysiker: Nå fester jeg en slik propp i øregangen… Så nå kan du slappe av og jeg må jobbe nå.

Fortellerstemme: Noen ganger er det nødvendig med andre og mer avanserte tester. I denne testen blir lyder med ulik frekvens og styrke sendt inn i øregangene, og hjernestammens respons registreres gjennom EEG-signalene. Disse kan leses av fra elektrodene på hodet. Signalene tegnes ut som diagrammer som leger og audiografer kan lese av og få nyttig informasjon fra.

Synstolk: Markus sitter på fanget til mormor.

Audiograf: Her er et plastikk-øre, og bak det plastikk-øret henger høreapparatet. Inni øret sitter det vi kaller en propp. Det er den vi skal lage til deg nå.

Fortellerstemme: Noen barn med hørselstap vil trenge høreapparat. Det går selvsagt tid fra de ulike undersøkelsene til barnet får slikt utstyr.

Audiograf: Flott Markus!

Fortellerstemme: Tilpasningen er heller ikke skremmende, og gjennomføres ofte nærmest som en lek.

Audiograf: Så skal vi sprøyte inn i øret.

Fortellerstemme: Etter den lille skumgummien er plassert innerst i øret, sprøytes det inn et stoff som minner om plastelina. Dette gjøres for å få en nøyaktig tilpasning.

Audiograf: Sånn ser øret ditt ut inni.

Fortellerstemme: Avstøpningen brukes når selve proppen skal lages.

Audiograf: Stilig?

Fortellerstemme: Nyere høreapparat er fulle av avansert elektronikk. Kobling opp mot datamaskinen gir programmering som gjør apparatene mer funksjonelle i ulike situasjoner. Dette gir mulighet for ulike tilpasninger til teleslynge, bakgrunnsstøy, musikk osv.

Audiograf: Nå kommuniserer den med høreapparatene igjen, og lagrer alle de valgene vi har gjort. Der er den på plass i øret. Så legger vi høreapparatet bak øret. Og så slår jeg på lyden.


										
					
Sist oppdatert 30.09.2013