Smakssansen

Smakssansen (den gustatoriske sansen) er den sansen som stimulerer vår appetitt og som gir informasjon om giftstoffer i mat. Den dirigerer oss således mot de riktige matvarene og beskytter oss mot dårlig mat. Smakssansen er tett forbundet med luktesansen – men stimuli fra disse sansene beveger seg langs ulike nervebaner opp til hjernen.

Smaksreseptorene (Grønt eple på hvit bakgrunn. Hender som deler eplet med kniv.smaksløkene) utvikles tidlig i fosterlivet og et nyfødt barn kan diskriminere mange typer smak. Allerede fra barnet er noen måneder gammelt vil det utforske verden ved å smake på ting.

Smakssansen deles inn i fem smaksgrupper, som er søtt, surt, salt, bittert og umami (smaksstoffene fra proteiner i kjøtt og alger). Smak og lukt samarbeider, og når vi spiser mottar vi inntrykk fra begge sansene.

Gjennom synet av det vi smaker og lukter, samt erfaring, bygger vi opp sammenhenger mellom disse sansene, og når vi for eksempel ser en banan forventer vi at det smaker søtt og godt som en banan. Når disse forventningene ikke innfris kan vi få ubehagelige smaksopplevelser.

Luktesansen og synssansen er viktig for oss når vi skal kunne skille mellom ulike smakstyper.

For barn med nedsatt syn og hørsel eller medfødt døvblindhet kan vi tenke oss at lukt- og smaksreferansene er sterkt forbundet med opplevelser rundt det å spise og barnet blir kanskje ekstra sensitiv på hva det vil spise.

Barnet bør få god tid til å lukte og smake på maten. Er det et barn som blir matet, er det viktig å forberede barnet på hva som kommer på skjeen før barnet får den i munnen.

Noen barn med nedsatt syn og hørsel eller medfødt døvblindhet har nedsatt smakssans (som ved CHARGE syndrom). En dysfuksjonell smakssans er vanskelig å identifisere da denne kan være en del av det samlede bilde av det sansemessige, motoriske og kognitive funksjonsbildet. Det er derfor viktig å respektere barnets smakspreferanser så mye som mulig og å oppmuntre til å smake på ulik mat og drikke.

Kilder

Andersen, W. H. & Klingenberg, C. (2008). CHARGE-syndromet. Tidsskrift for den norske legeforening, 128(12), 1401-5. Hentet 25. februar 2017, fra Tidsskrift for Den norske legeforening.

Brown, D. (2010). Sanserne og deres betydning for arbejdet med døvblinde. Hentet 25. februar 2017, fra Socialstyrelsen.dk.

Les mer

Jansen, J., & Glover, J. (2011). Smakssans. Hentet 25. februar 2017, fra Store norske leksikon.

Store norske leksikon. (2005 – 2007). Umami. Hentet 25. februar 2017, fra Store norske leksikon.


										
					
Sist oppdatert 23.10.2019