Friluftsaktiviteter

En ung gutt sitter sammen med en voksen dame foran et bål og de varmer hendene sineMange barn og unge med nedsatt syn og hørsel eller døvblindhet har stor glede av fysisk aktivitet som for eksempel friluftsaktiviteter. Mange liker å være ute i vær som virkelig kjennes i huden, slik som regnvær, vær med mye vind og snøvær.

Turer i terreng som ikke er for utfordrende kan gi gode opplevelser. Med god tilrettelegging og gode ledsagere kan barn og ungdom få muligheten til fine opplevelser i naturen i form av skiturer, kanoturer, fjellturer og andre utendørsaktiviteter.

Spenning og fysiske utfordringer kan oppleves i en klatrevegg der det er trygge ledsagere som tilrettelegger for mestring.

Fart kan oppleves på rafting i elva og i skibakken, og roen kan oppleves ved et bål etter en tur sammen med en trygg ledsager.

Det å gå sammen med en trygg ledsager til et sted der det tennes bål, og det er varmt, kan gi opplevelser som det er fint å kommunisere om etterpå. Friluftsaktiviteter er som skapt for fysisk aktivitet og det å ha det moro sammen.

Turer eller aktiviteter i friluft gir mange muligheter for å sanse verden, gjennom lukter i naturen, eller ved å berøre stein, trær eller annet som man finner.

Steiner som man finner, eller kvister, kan tas med hjem eller til skolen og brukes i en formingsaktivitet, eller som et «minne» som kan være utgangspunkt for noe å snakke om.

Les mer

Johnsgård Turistsenter AS. På Johnsgård i Østerdalen arrangeres det hvert år familieuker for barn med medfødte syns- og hørselsvansker, deres foreldre og søsken. Her legges det til rette for at alle skal oppleve naturen på land og i vann.

Soulié, T., & Therkildsen, T. (2011). Friluftsliv - for mennesker med funktionsnedsættelse. Roskilde: Handicapidrættens Videnscenter.


										
					
Publisert 06.09.12, sist oppdatert 28.09.2018