Petter

For å spille av videoen, må du trykke på avspillingsknappen (play) under.

På PC-er og Android har du i tillegg mulighet til å velge synstolking, tegnspråktolking eller teksting. For å benytte denne funksjonaliteten må du ha Flash installert. Dessverre er det ikke lenger støtte for Flash på iPad og iPhone. Her kan du aktivere eller laste ned og lese mer om Flash for PC. Ved spørsmål om du ønsker å kjøre Flash må du velge tillat dersom du ønsker synstolking, tegnspråktolking eller teksting av portrettene.

Adobe avslutter støtten for Flash i slutten av 2020. Det er satt i gang et arbeid i Statped for å endre mediespillerne som brukes til å vise portrettene, slik at det igjen blir mulig å benytte alle funksjonene, også på iPad og iPhone.

Du er nå ute av flash objekt.

Synstolket tekstversjon

Synstolk: Petter, en gutt på snart 15 år, og spesialpedagog Bjørg Edna Rike, har time på grupperommet. De snakker sammen ved å bruke både stemme og taktilt tegnspråk.

Petter: Mmmmm…

Bjørg Edna: Hei du, hva er det du tenker på for noe? Høre. Flexiboard. Ja, akkurat. Du liker jo så godt å høre på det Flexiboardet. Tenkte du at du ville høre på det Flexiboardet nå? Ja, akkurat.

Du Petter, men da lurer jeg på, da jeg lurer på, hvilket språk har du lyst til å høre på? Svensk ja. Du vil høre på det språket svensk. Det er greit, jeg skal finne det. Sånn. Nå kan du trykke og høre. Ja, hva tenkte du nå Petter? Hva tenkte du nå? Du gjorde sånn. Tenkte du at du ville sitte alene og høre? Okey, det er greit.

Synstolk: Bjørg Edna forteller mens Petter trykker på Flexiboardet.

Bjørg Edna forteller: Petter har fått et hjelpemiddel som heter Flexiboard. Det er et sånt trykkebrett som vi kan koble til PC-en hans. Vi lærere kan da lage overleggsark som er tilpasset individuelt til ham og for eksempel legge inn musikk som han liker. På disse overleggsarkene så legger vi på taktile markeringer sånn at han selv kan finne fram til å velge hvilke sanger eller melodier som han vil høre på.

Bjørg Edna: Du Petter. Du. Du. Nå kan du får høre i fem minutter mer.

Synstolk: Petter sitter sammen med læreren sin, Tora, foran en datamaskin mens Bjørg Edna forteller.

Bjørg Edna forteller: «Min kalender» – det er en spesiell modul i et spesialpedagogisk program som heter Sarepta. Da sitter Petter sammen med læreren, så finner de frem den aktuelle dagen på kalenderen, og så kommer Petter med forslag til hva han ønsker å skrive.

Tora: Men nå skal vi skrive i kalenderen. Ja. Hva tenker du på? Jeg tenker på Flexiboard, ja.

Petter: Mmmmmm…

Tora: Sånn. Kom da.

Maskin: J-e-g t-e-n-k-e-r. Jeg tenker. [P-å. På. F-l-e-x-i-b]-o-r-d. Jeg tenker på Flexibord.

Bjørg Edna forteller: Dette vanlige tastaturet med påsatte Braille-symboler – det er bare en foreløpig løsning, og han skal snart få et nytt tastatur som er spesialtilpasset for blinde.

Tora: Jaha. Akkurat. Hva mer? Ja? Du tenker på? Ta med hjem Flexiboard, ja. Å! Du tenker på at du har lyst til å ta med hjem det Flexiboardet. Akkurat. Men, hvorfor vil du ta med det hjem? Hvorfor?

Petter: Giiiii…

Tora: Hvorfor? Ja. Du tenker på?

Synstolk: Petter smiler bredt…


										
					
Sist oppdatert 06.09.2012