Luktesansen

Jente lukter på krydder for å finne det riktige glasset, paprika eller kanel..Luktesansen (olfaktorisk sans) er evnen til å oppfatte lukt. Vi mennesker er i stand til å skille tusenvis av ulike luktmolekyler, og vi kan bruke luktesansen i forbindelse med tallrike aktiviteter.

Luktreseptorene blir utviklet tidlig i fosterlivet og små babyer er i stand til å gjenkjenne lukten av sin egen mamma. Vi bruker for eksempel luktesansen for å vedlikeholde personlig hygiene og til å nyte lukten av et nystekt brød. Lukt kan gi oss informasjon om at det lages mat et sted i huset eller at det grilles i naboens hage. Luktesansen er derfor en viktig fjernsans.

Siden lukt kan oppleves over avstand er luktesansen en del av vårt naturlige alarmsystem. Den advarer oss mot potensielle farer som for eksempel gass og røyk.

Luktesansen er en kraftfull sans når det gjelder å fremkalle minner fra tidligere opplevelser. En spesiell lukt fremkaller ikke bare minnene fra opplevelsen, men også de følelsene som oppsto der og da.

Lukt kan gi verdifull informasjon både ute og inne. Ulike plasser og rom har sine spesielle lukter. Lukter som alltid er til stede kan være verdifulle kjennemerker for orientering. På et kjøpesenter vil du for eksempel lett kjenne lukten av parfymeriet, blomsterbutikken og bakeriet. Vi kan også kjenne igjen personer og hendelser ved hjelp av luktesansen.

Luktesansen er, ved siden av smakssansen, en av våre “kjemiske” sanser. Med luktesansen kan vi oppfatte stoffer som befinner seg i luften vi puster inn. Mennesker kan skille mellom ca. 10 000 forskjellige lukter. For eksempel består duften av nymalt kaffe av mer enn 1000 forskjellige duftstoffer.

Luktesansen kan forsterke de andre sansene ved å gi tilleggsinformasjon, og kan bidra med viktig og betydningsfull informasjon til personer med nedsatt syn.

Kilder

Brown, D. (2010). Sanserne og deres betydning for arbejdet med døvblinde. Hentet 18. september 2019, fra Socialstyrelsen.dk.

Holm, D. (2004). Sniff, sniff . . . uhmmm! Oslo: Norges forskningsråd.

Winther, F. Ø. (2011). Luktesans. Hentet 18. september 2019, fra Store norske leksikon.

Winther, F. Ø. (2011). Luktesansen. Hentet 18. september 2019, fra Store norske leksikon.


										
					
Publisert 06.09.12, sist oppdatert 18.09.2019