Smakssansen

Fem gutter sitter rundt to pulter og spiser matpakkene sine.Smakssansen (den gustatoriske sansen) er den sansen som stimulerer vår appetitt og som gir informasjon om giftstoffer i maten. Den dirigerer oss således mot de riktige matvarene og beskytter oss mot dårlig mat.

Smakssansen er tett forbundet med luktesansen – men stimuli fra disse sansene beveger seg langs ulike nervebaner opp til hjernen.

Smaksreseptorene (smaksløkene) utvikles tidlig i fosterlivet og et nyfødt barn kan diskriminere mange typer smak. Allerede fra barnet er noen måneder gammel vil det utforske verden ved å smake på ting.

Smakssansen deles inn i fem smaksgrupper: søtt, surt, salt, bittert og umami (smaksstoffene fra proteiner i kjøtt og alger). Smak og lukt samarbeider, og når vi spiser mottar vi inntrykk fra begge sansene.

Smakssansen, sammen med luktesansen, bidrar til viktig og betydningsfull informasjon for personer med nedsatt syn. Det er viktig å respektere barnet og den unges smakspreferanser så mye som mulig.

Kilder

Jansen, J., & Glover, J. (2011/2016). Smakssans. Hentet 25. februar 2017, fra Store norske leksikon.

Store norske leksikon. (2005 – 2007). Umami. Hentet 25. februar 2017, fra Store norske leksikon.

Les mer

Brown, D. (2010). Sanserne og deres betydning for arbejdet med døvblinde. Hentet 24. februar 2017, fra Socialstyrelsen.dk.


										
					
Sist oppdatert 25.02.2017