Gymnastikk-aktiviteter

For å spille av videoen, må du trykke på avspillingsknappen (play) under.

På PC-er og Android har du i tillegg til videoen mulighet til å velge synstolking, tegnspråktolking eller teksting. For å benytte denne funksjonaliteten må du ha Flash installert. Her kan du laste ned Flash.

For å vise animasjonene og simulatorene på mobiltelefon og nettbrett kan nettleseren Puffin benyttes, les mer om dette her.

Du er nå ute av flash objekt.

Synstolket tekstversjon

Synstolk: Det er vinteraktivitetskurs for 3. klassinger med synshemning på Beitostølen Helsesportsenter. I gymsalen er det en hinderløype som består av matter og apparater lagt inntil hverandre som en firkant, der ribbeveggen danner den ene langsiden. Seniorrådgiver Eli Krokstad forteller mens barna ivrig tar seg frem over hindrene, ved blant annet å klatre, rulle, hoppe, krabbe og balansere.

(Aktivitetslyder og småprat) 

Noah: Anders! Kom hit!

Anders: Okey!

Eli forteller: Det som er viktig når en bygger opp en hinderløype for synshemmede er at man har ledelinje, sånn at den synshemmede, etter hvert, kan bevege seg fritt, alene i hinderløypa. Og med ledelinje mener jeg matter vi legger mellom de forskjellige hindrene, sånn at den er sammenhengende. Det vi har fokus på i hinderløypa det er at den bør være lik fra gang til gang. Men hvis en skal legge til noe så må en ikke legge til ting midt i, men på slutten, hvis man skal ha nye ting.

Å trene balansen, det er viktig for synshemmede, og da har vi ofte balanseøvelser langs vegg, sånn at den som ønsker det kan holde i veggen, hvis det blir litt vanskelig.

Synstolk: I en annen gymsal bruker barna rullebrett og rulleskøyter med forskjellige teknikker. Ledsagere og instruktører hjelper dem til rette.

Eli forteller: Rullebrett er veldig fint for synshemmede. Vi har fokus på også å få trent baksiden av nakke og rygg. Så det å ligge på rullebrettet, enten å dra seg bortover, eller å holde i et tau, er veldig fin aktivitet for å styrke ryggmuskulatur. Når en står, eller står på knær, så får en trent stabiliseringsmuskulaturen og balanse i tillegg. Og så er det enkelte, til og med blinde, som har såpass god balanse og kroppskontroll at de larer å stå på rullebrettet, og det er ikke så veldig enkelt, men det er en veldig fin aktivitet.

Så har vi rulleskøyter. Det er jo viktig at synshemmede får lov til å holde på med ting som alle andre gjør. Rulleskøyter krever god balanse, men hvis en bruker et kosteskaft, eller at en kan holde i eller gå to på siden av den synshemmede, sånn at det veldig trygt i starten, sånn at man får øvd opp balansen, så kan de etter hvert klare å bli kjempeflinke på rulleskøyter. Det kan jo brukes både inne og ute.


										
					
Publisert 06.09.12, sist oppdatert 05.09.2012