Showdown og skyting

For å spille av videoen, må du trykke på avspillingsknappen (play) under.

På PC-er og Android har du i tillegg mulighet til å velge synstolking, tegnspråktolking eller teksting. For å benytte denne funksjonaliteten må du ha Flash installert. Dessverre er det ikke lenger støtte for Flash på iPad og iPhone. Her kan du aktivere eller laste ned og lese mer om Flash for PC. Ved spørsmål om du ønsker å kjøre Flash må du velge tillat dersom du ønsker synstolking, tegnspråktolking eller teksting av portrettene.

Adobe avslutter støtten for Flash i slutten av 2020. Det er satt i gang et arbeid i Statped for å endre mediespillerne som brukes til å vise portrettene, slik at det igjen blir mulig å benytte alle funksjonene, også på iPad og iPhone.

Du er nå ute av flash objekt.

Synstolket tekstversjon

Showdown

Synstolk: Det er vinteraktivitetskurs for 3. klassinger med synshemning på Beitostølen Helsesportsenter. Nora og Noah står på hver sin kortside av et blått, avlangt bord med høye kanter. De holder på hver sin rekkert. På midten er det en vegg med åpning nederst, slik at en gul ball kan slås gjennom. Det er om å gjøre å skåre mål ved å få ballen over til motstanderens side og ned i en «lomme». Seniorrådgiver Eli Krokstad forteller og viser, mens barna er i full gang med spillet.

Eli: Bra redning, Noah!

Barn: Hva?

Eli: Bra redning!

Eli forteller: Det heter Showdown, og det er et bordtennisspill som er tilpasset synshemmede. Men seende kan også være med på det spillet her. Regelen er egentlig sånn at alle sammen skal ha på et blindfold, om en har litt syn eller veldig godt syn. Og så er det en ball som det er noen erter i, en hard ball som gir god lyd, sånn at du kan høre når ballen kommer, og så er det en tre rekkert som de da skyver ballen med.

Eli: Der var det mål vet du!

Nora: Hva ble det da?

Eli: To – null til Nora.

Lasergevær

Synstolk: Noah og Anders prøver lasergevær som er montert på et bord. Instruktøren veileder og forteller.

(pipende lyder fra lasergeværet i ulike frekvenser)

Instruktør: Er det tungt?

Noah: Nei.

(lite smell)

Instruktør: Bra!

Instruktøren forteller: Det her er et laservåpen. Det er sånn at det, laser og laser, det går på lys. Så lysfrekvenser, på en liten blink vi har plassert ti meter lenger borte, som blir reflektert tilbake inn i løpet, og en liten datamaskin som regner ut hvordan dette ligger an.

Instruktøren: Etter ladning så vil du få lyd, i forhold til hvorhen du er på blinken, og hvor langt unna du er blinken. Desto høyere frekvens du får, desto nærmere er du midten, så høyeste frekvensen, klarer du holde den stille, så får du en inner-tier. Veldig vanskelig. Ha ha. Selv for seende.

Anders: Kan jeg vise?

Instruktøren: Skal du vise? Skal du skyte?

Anders: Ja.

Instruktøren: Høres det bra ut der?

Anders: Mmm…

Instruktøren: Bra!

Anders: Hva skårte jeg?

Instruktøren: Seks poeng.


										
					
Sist oppdatert 05.09.2012