Solveig-Marie

For å spille av videoen, må du trykke på avspillingsknappen (play) under.

Fra og med 13.12.20 avslutter Adobe støtten for Flash Player. Funksjonalitet for synstolking, tegnspråktolking eller teksting vil derfor ikke lenger være tilgjengelig.

Du er nå ute av flash objekt.

Synstolket tekstversjon

Solveig-Marie leser: Tolv øyne. Du sier jeg ikke kan se. Jaha, men du tar feil. Jeg har ti øyne, et på hver fingertupp. Selvfølgelig kan jeg se. Jeg har også to store oversiktsøyne. Et på hver side av hodet. Dem kan jeg se gjennom vegger og rundt hjørner med.

Synstolk: Solveig-Marie, ei jente i slutten av tenårene, skrev på punktmaskin og leste sitt eget dikt.

Etterpå forteller hun. Det er glimt av at hun leser punktskrift og er ute og går med hvit stokk.

Solveig-Marie forteller: Jeg ser ingenting. Absolutt ingenting. Det er jo ganske sjeldent. Men jeg er en av få ungdommer som ikke ser noen ting i de hele tatt. Da jeg ble født så jeg litt, men jeg så ikke veldig godt. Jeg så veldig dårlig detaljer, men hadde veldig godt fargesyn. Det er veldig mange måter å være svaksynt på, så jeg måtte ha ting veldig nærme. Og jeg hadde ikke noe bra dybdesyn så jeg orienterte meg stort sett etter farger, så jeg kunne for eksempel bli ganske forvirret om vinteren, for da var alt bare helt hvitt.

Grunnen til det var en øyesykdom som var medfødt. En veldig sjelden, og egentlig ganske rar en, som gjør at du blir blind en eller annen gang før du er tjue cirka. Sånn vanligvis. Og vanligvis i tenårene. Men siden jeg har den veldig kraftig så ble jeg blind allerede da jeg var syv, og da forsvant siste synet, og da gikk det plutselig veldig fort.

Det var selvfølgelig vanskelig. Det er jo vanskelig for alle å miste synet. Men, jeg vil si at for en syvåring så er det mye enklere å takle enn om det hadde vært nå, for eksempel. For en syvåring lever mye mer her og nå. Så jeg tenkte ikke så mye fremover, jeg skjønte jo ikke helt hva det innebar. Så jeg vil si at jeg vendte meg til det fortere enn foreldrene mine, for å si det sånn.

Jeg hadde jo lært å lese da, bare fordi jeg synes det var artig. Det lærte jeg før skolen. Så jeg kunne vanlig skrift – store bokstaver – det kan jeg fortsatt. Men da jeg begynte i andre, da hadde jeg blitt blind. Da måtte jeg begynne med punktskrift, og da lærte jeg å lese samtidig som de andre hadde lært å lese. Bare at jeg lærte på min skrift da.

Det er jo ofte folk stiller meg det spørsmålet: ”Hva er det som er vanskelig med det å være blind?” Og det jeg synes er vanskeligst, sånn praktisk, er rett og slett å finne fram. Jeg klarer det aller meste hvis bare jeg finner fram. På steder jeg ikke er kjent må jeg ha hjelp til å finne frem. Når jeg sier finner fram, da mener jeg helt generelt. Både å finne fram, og gå til et sted du ikke kjenner, eller for eksempel hvis du mister noe på gulvet og klare å finne igjen. Men selvfølgelig er ikke ting alltid så enkelt.

Det sosiale kan være veldig vanskelig for mange. Det er veldig mange som sliter litt med det. Det er veldig vanlig. Og det er nå fordi folk som ser bare ikke tenker på at, for eksempel, at vi ikke finner dem. De må finne oss fordi vi altså ikke kan se en person på andre siden av skolegården, og så bare ”Hei, der var du ja!”. De må hvert fall høre stemmen til personen. Å finne personen, ikke sant, det er ikke så lett. Det kan være sånne enkle ting som det.

Jeg tror jeg er ganske god til å få ting til å se enkelt ut, jeg er kjent for å være en litt sånn positiv person. Altså, du må jo være litt positiv! Ellers så blir jo livet veldig trist.

Synstolk: En del ungdommer sitter og har korøvelse. De fleste har noter i hendene, men Solveig-Marie synger utenat.

(musikk og korsang)

Kor: “Blackbird singing in the dead of night, take these broken wings and learn to fly. All your life, you were waiting to arise. Blackbird fly, fly, fly…”

Kor-dirigent: Bra!


										
					
Sist oppdatert 01.11.2019