Solveig-Maries hjelpemidler

For å spille av videoen, må du trykke på avspillingsknappen (play) under.

Fra og med 13.12.20 avslutter Adobe støtten for Flash Player. Funksjonalitet for synstolking, tegnspråktolking eller teksting vil derfor ikke lenger være tilgjengelig.

Klikk her for å aktivere Flash frem støtten blir avsluttet.

Du er nå ute av flash objekt.

Synstolket tekstversjon

Synstolk: Solveig-Marie, ei jente i slutten av tenårene, forteller mens hun kommer gående med hvit stokk på fortauet.

Solveig-Marie forteller: Jeg bruker stokk for å finne frem, det er jo hoved hjelpemidlet, men du må lære deg ruta. Du kan ikke gå ut i, hehe. Jeg har jo kanskje vært så gal at jeg har gjort det og da. Litt. Men det kan være litt stor sjanse for å ikke finne hjem igjen. Da er det veldig greit å ha en GPS da. Jeg tør kanskje å gjøre det litt mer når jeg får en GPS.

(telefonen ringer – syntetisk tale fra mobiltelefon)

Solveig-Marie forteller: Mobiltelefon er veldig greit. Jeg har tale på den og da leser den opp alt du trenger. Meldinger, menyer og alt. Å ringe er akkurat som å ringe for alle andre, så det er jo greit.

Synstolk: Solveig-Marie kryper opp i sofaen med lydbok på øret.

Solveig-Marie forteller: Jeg hører masse lydbøker; bare for å kose meg, skjønnlitteratur. Jeg elsker å lese bøker. Når det gjelder skolebøker vil jeg helst ha dem i punktskrift, fordi jeg synes det er vanskelig å følge med, og ordentlig få lært ting når jeg leser med lydbøker. Pluss at det er veldig viktig å lese en god del punktskrift også, eller blir man fort dårlig på rettskrivning.

Jeg bruker veldig mye PC. PC er genialt når du er synshemmet, for det som står på skjermen får vi oversatt med syntetisk tale og leselist med punktskrift. Og det betyr jo da at hvis noen for eksempel sender meg en mail, så kan jeg lese den. Da får jeg oversatt alt jeg vil. Så det er mye enklere for andre folk enn å skulle begynne å ordne ting i punktskrift.

(pianospill fra keyboard)

Solveig-Marie forteller: Jeg har fått en ide, og når jeg får en idé må jeg bare begynne å komponere med en gang. Jeg bruker et notasjonsprogram på PC-en, og så pleier jeg gjerne å ha keyboardet her å prøve litt på.

(pianospill fra keyboard)

Solveig-Marie forteller: Nå har jeg skrevet i feil toneart, så nå må jeg transponere hele greia et par hakk ned. Men det er fint med et dataprogram, for da går det an.

(pianospill og tasting fra PC)


										
					
Sist oppdatert 05.09.2012