Ørevoks

Ørevoks dannes hele tiden naturlig i øregangen. Det er for å rense opp og beskytte huden – den fungerer som en ”naturlig øreskylling”. I tillegg har den baktericid virkning, det vil si at den er bakteriedrepende og motvirker derfor at bakterier kan formere seg i øregangen.

Hos noen mennesker kan ørevoksproduksjonen derimot være så stor at det blir et problem. Dette ses ofte etter instrumentering i øregangen, for eksempel ved bruk av vattpinner eller ørepropper som presser ørevoksen lenger inn i øregangen. Dersom ørevoksen legger seg rett foran trommehinnen, vil den irriteres, og det vil produseres enda mer ørevoks.

Noen har også en veldig smal øregang, noe som kan medføre at ørevoksen danner en propp.

Forekomst

Tilstanden er svært vanlig, særlig hos eldre og hos personer med utviklingshemning.

Symptomer

Dersom ørevoksen fyller hele øregangen medfører det et mekanisk hørselstap på det aktuelle øre. Andre symptomer kan være svimmelhet, et ubehagelig trykk eller kløe i øret. Noen får også kronisk hoste, fordi det trykker på en nerve (nervus vagus).

Hvordan bekreftes tilstanden?

Dersom man ser inn i øregangen med et otoskop, kan man se ørevoksen som skygger for innsynet til trommehinnen.

Behandling og tiltak

For å forebygge dannelsen av ørevokspropper, bør man la være å rense ørene med vattpinner slik at ørevoksen trykkes innover.

Det er flere måter å behandle ørevokspropp på, både med skylling og med fjerning ved bruk av et instrument:

  • Skylling: dette kan enten gjøres hjemme med en øreballong eller hos legen. Man skyller med lunkent vann (37ºC) med en spesiell sprøyte.
  • Noen ganger brukes et oppløsningsmiddel som dryppes inn i øret før skyllingen.

Dersom behandlingen er utført riktig er det liten sannsynlighet for komplikasjoner. Men likevel skal ikke personer som har hatt nylig trommehinneruptur eller tidligere vært operert i øret skylle ørene, grunnet risikoen for infeksjoner. Her må man forsøke å fjerne ørevoksproppen med et instrument:

  • Instrumentell fjerning av øreproppen foregår hos legen ved hjelp av en cerumenslynge. Etter at proppen er fjernet kontrolleres det med et otoskop at all ørevoksen er borte.

Kilder

Bretlau, P., Jepsen, O., Ovesen, T., Pedersen, C. B., & Thomsen, K. A. (2006). Øre-næse-halssygdomme & hoved-halskirurgi. København: Munksgaard Danmark.

Lægehåndbogen. Dansk, tilpasset og oversatt utgave av Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) utgitt av Norsk Helseinformatikk (NHI).


										
					
Sist oppdatert 13.01.2015