Det finnes ulike tilnærminger for å stimulere språkutviklingen hos barn med hørselstap, men det finnes ingen fasit som passer for alle.
Det er viktig at hørselstapet oppdages så tidlig som mulig og at man kommer raskt i gang med hjelp og støtte til familien. Tilpasning av høreapparat eller vurdering og gjennomføring av cochleaimplantasjon er spesielt viktig.
Auditiv-Verbal tilnærming (AVT) (Fra engelsk: Auditiv Verbal Therapy) er en av flere muligheter for å stimulere språkutviklingen hos små barn med høreapparat eller cochleaimplantat (CI). AVT er et veiledningsprogram for foreldre/foresatte. Det er en talespråklig tilnærmingsmåte der foreldrene støttes slik at de kan hjelpe barnet sitt til å bruke hørselen som den primære sansen for å utvikle talespråk.
En av grunnstenene i AVT er at barn tilegner seg språk når de er aktive deltakere i samspill med andre. AVT tar utgangspunkt i normal lytte- og språkutvikling. Foreldrene får veiledning i hvordan de best kan tilrettelegge et stimulerende lyttemiljø for å fremme lytteutvikling, kommunikasjon og språkutvikling.
Målet i AVT er at barnet kan leve som en aktiv deltaker i et hørende miljø; hjemme, i barnehagen, på skolen og videre delta som en selvstendig person i storsamfunnet, der kommunikasjonen skjer via hørsel og talespråk.
Kort om AVT
- AVT er en foreldreveiledning som tar utgangspunkt i normal lytte-, tale-, språk-, kognitiv og kommunikasjonsutvikling.
- AVT er diagnostisk fra time til time innenfor de nevnte områdene.
- Foreldre og AVT-veilederen er partnere og møtes regelmessig til timer.
- Foreldre deltar aktivt i og mellom timene.
- Foreldre får veiledning i:
- teknikker og strategier for å fremme lytting, tale, språk, kognisjon og kommunikasjon
- å lære barnet sitt å kjenne innenfor disse utviklingsområdene
- bruk av hørselsteknologi
- tilrettelegging av lyttemiljø
- hvordan de best kan stimulere barnet sitt til å utnytte hørselen i alle situasjoner, i trygge og for barnet interessante omgivelser
- AVT har som intensjon å gjøre det mulig å være en aktiv deltaker i et hørende miljø.
De fleste AVT veilederne i Norge er ansatt i Statped, men ellers kan kommuner, hørselssentraler og sykehus være aktuelle arbeidsplasser.
Kommunen kan ta kontakt med Statped for å få informasjon og oversikt over hvilke tilbud som foreligger.
Se videosekvens fra AVT veiledningstime.
Les forklaring til video fra en AVT veiledningstime.
Les mer
Grieg, S. J., & Førde, K.-I. (2010). Tidlig innsats – en god start på en «lyttereise», Norsk Tidsskrift for logopedi, 56(2), 5-9.
Heian, A., & Hillesøy, S. (2009). Auditiv-verbal tilnærming – en vei til Rom? I Hansen, Aa. L., Garm, N., & Hjelmervik, E. (red.) (2009). Hørsel – språk og kommunikasjon. En artikkelsamling. Statped skriftserie nr. 70. Trondheim: Møller kompetansesenter. Hentet 27. september 2016, fra Statped.no.
Statped.no. (2011). Auditiv verbal therapy (AVT). Hentet 27. september 2016, fra Statped.no.