Emilian på lekeplassen

For å spille av videoen, må du trykke på avspillingsknappen (play) under.

Fra og med 13.12.20 avslutter Adobe støtten for Flash Player. Funksjonalitet for synstolking, tegnspråktolking eller teksting vil derfor ikke lenger være tilgjengelig.

Du er nå ute av flash objekt.

Synstolket tekstversjon

Synstolk: Det er sommer og varmt vær. Emilian er ute på lekeplassen foran blokken sammen med foreldrene sine. Moren bærer lillesøsteren hans på armen. Emilian sitter på en huske laget av bildekk. Far har snurret husken rundt mange ganger. Han slipper og Emilian roterer tilbake i stor fart. Mor og lillesøster følger med på det som skjer.

Faren: Skal vi huske litt vanlig først, så kan vi gjøre noe i sandkassa etterpå?

Emilian: Ja.

Forteller: Emilian er en glad liten gutt på snart 3,5 år som liker å gjøre omlag de samme aktivitetene som andre barn på hans alder. Men noe er vanskeligere for Emilian enn for andre. 

Emilian: Nå er det sol ute.

Faren: Er det sol ute?

Emilian: Ja.

Faren: Skal vi synge en sang eller?

Emilian: Jeg vil ikke synge en sang.

Synstolk: Foreldrene sitter hjemme i  sofaen og forteller om Emilian. Mor har lillesøster på fanget. Situasjoner fra lekeplassen vises samtidig.

Faren: Vi hadde ingen anelse da han var mindre om at det var noe. Vi var veldig usikre, vi sa “nei, det blir bra”, men det var folk i familien som sa at “det er noe som ikke stemmer med øyene hans”. Så vi trodde hele tiden at det ikke hadde festet seg eller det var bare litt skjeling. Men det viste seg at det ikke var det. Så vi tok veldig tak med en gang og gikk rett til Huseby istedenfor å gå rundt og vente og sånne type ting. Så vi fikk svar samme dag som vi begynte å lure. Så vi fikk komme rett til Huseby samme dag.

Synstolk: Faren løfter Emilian ut av huska. De går til sandkassa.

Emilian: Det er Tilde sin spade.

Faren: Kom da.

Emilian: Det er en rød spade. Hvor er den røde spaden?

Faren: Kom da så skal vi se om vi finner den røde spaden.

Forteller: Etter å ha undersøkt Emilian satte legen seg ned sammen med foreldrene.

Faren: Da forklarte han veldig enkelt at han ikke hadde utviklet synsnerver. Han forklarte vel også det at det ikke betydde at han ikke ville se noen ting. Kanskje kunne han utvikle et lite syn, mye syn eller et velfungerende syn. Så per i dag så er det et lite syn som er fungerende. Hvor mye og hvor lite han ser, det vet vi ikke. Det har vi ikke noen som helst anelse om rett og slett.

Emilian er veldig flink til å orientere seg, og ser hindringer, selv om han krasjet litt der. Men han er veldig flink til å se hindringer. Det er med å hjelpe ham, det er det ingen tvil om.

Moren: Vi merket det da han begynte å krabbe, og tok hendene foran seg. Da han var liten. Før han kom til hindringen da, så tok han fram armen. Det var da vi trodde at han kanskje så litt. Ja, og det gjør han jo. Vi vet bare ikke hvor mye.

Synstolk: Emilian og moren sitter sammen på sklien ute på lekeplassen. De ler og morer seg.


										
					
Sist oppdatert 08.04.2013