Anne Kristine – Kommunikasjon

For å spille av videoen, må du trykke på avspillingsknappen (play) under.

På PC-er og Android har du i tillegg til videoen mulighet til å velge synstolking, tegnspråktolking eller teksting. For å benytte denne funksjonaliteten må du ha Flash installert. Her kan du laste ned Flash.

For å vise animasjonene og simulatorene på mobiltelefon og nettbrett kan nettleseren Puffin benyttes, les mer om dette her.

Du er nå ute av flash objekt.

Synstolket tekstversjon

Synstolk: Anne Kristine Grønsund forteller.

Anne Kristine: Når hørende er sammen med døve og tunghørte, så er bud nummer en blikkontakt. Det er nummer en. For oss kan det være veldig vanskelig å snakke med en som har på seg solbriller. Vi leser hele ansiktet når vi skal finne ut hva som blir sagt. Sånne ting som tyggis gjør det også veldig vanskelig, fordi da endres munnbevegelsene når du tygger på tyggis samtidig. Da blir det veldig vanskelig å se hva du sier.

Snakke vanlig, rolig, ikke overdrive – da forandrer du også på munnbevegelsene dine. Ikke snakke så veldig mye høyere, men vanlig og tydelig. Og helst sørge for at den du snakker med ikke har motlys. Lyset er utrolig viktig for oss som hører dårlig. Det kan være helt avgjørende for hvorvidt vi får med oss det du sier eller ikke.

Du skal heller ikke være redd for å bruke litt tegn. Selv om du ikke kan tegnspråk, hvis den du snakker med ikke hører eller forstår hva du sier, så er det ingenting i veien for å si at: ”Jeg sa at jeg skal ut og kjøre bil”. ”Jeg skal til frisøren”. Vi har veldig mange naturlige tegn inni oss, som bare er å bruke. Da oppfatter vi veldig mye lettere. Selv om den tunghørte også kanskje ikke kan tegn, så er det mange naturlige tegn som er greit å bruke.

Hvis det er veldig mye støy så blir det vanskelig for en tunghørt, for en CI-bruker, og for en høreapparatbruker. Da blir det kjempevanskelig, fordi vi klarer ikke å skille ut din stemme fra støyen – vi klarer ikke å få din lyd i forgrunnen, og de andre lydene i bakgrunnen. Det glir helt over i ett. Da kan det gjøre at kommunikasjonen blir vanskelig. Hvis det er mulig å redusere på støyen, eller fjerne seg litt fra støyen, så hjelper det veldig masse.


										
					
Publisert 06.09.12, sist oppdatert 24.04.2013