Martin – Sosialt samvær

For å spille av videoen, må du trykke på avspillingsknappen (play) under.

På PC-er og Android har du i tillegg mulighet til å velge synstolking, tegnspråktolking eller teksting. For å benytte denne funksjonaliteten må du ha Flash installert. Dessverre er det ikke lenger støtte for Flash på iPad og iPhone. Her kan du aktivere eller laste ned og lese mer om Flash for PC. Ved spørsmål om du ønsker å kjøre Flash må du velge tillat dersom du ønsker synstolking, tegnspråktolking eller teksting av portrettene.

Adobe avslutter støtten for Flash i slutten av 2020. Det er satt i gang et arbeid i Statped for å endre mediespillerne som brukes til å vise portrettene, slik at det igjen blir mulig å benytte alle funksjonene, også på iPad og iPhone.

Du er nå ute av flash objekt.

Synstolket tekstversjon

Synstolk: Martin Svingen Refseth, en mann i 20-årene, har gruppearbeid sammen med tre andre studenter.

Student: I guess, in these discussions there are like an instrumentalistic dimension, where the important thing is to get other sources of profit.

Synstolk: Martin forteller.

Martin forteller: Jeg har behov for at folk skal kommunisere med meg på sånn en-til-en, face-to-face nivå og se på meg ofte, sånn at jeg får med meg hele spekteret av mimikk i ansiktet og kroppsspråk og kan lese litt på munnen og se hvordan folk oppfører seg utenom det de bare sier.

Så er jeg jo også avhengig av at folk gjentar det de sier ofte, jeg hører ikke, og hvis jeg ikke konsentrerer meg og det de sier, hvis jeg sitter å lese for eksempel hører jeg jo ingenting, og da må jeg jo høre det om igjen, og om igjen, og om igjen, og det kan jo bli et irritasjonsmoment. 

Synstolk: Martin går bort til en venninne som sitter ved foten av en vannfontene.

Martin: Hello! Hi, how are you?

Venninne: How are you? Nice to see you!

Martin: Yeah, nice to see you too!

Venninne: What´s up?

Martin: Not much. Been to work… Could we just move a bit over maybe? It´s a bit noisy from the water.

Martin forteller: Bakgrunnsstøy er et stort problem, ettersom det gjør det vanskeligere å få med seg hvilke lyder som faktisk er viktige i samtalen. Jeg har problemer med å skille ut stemmer, og når du da får mange stemmer på en gang så, som jeg også har litt problemer med å høre hvilke forskjellig nivåer stemmene er, så blir det jo veldig mye lyd da.

Martin: How are you doing with your exams?

Venninne: I mean, I don´t know.

Martin: Sorry, I have to walk on this side to answer you.

Venninne: I don’t know. Studying… How about you?

Martin: It´s ok. I have my next exam in two days.

Martin forteller: Jeg er veldig glad i å være en-til-en. Jeg synes grupper er vanskelig å være sammen med store grupper på en gang. Jeg faller ofte litt ut av gruppen fordi jeg ikke orker å snakke med så mange mennesker, så jeg blir sittende litt alene og bare kutte meg litt ut, og ikke konsentrere meg.

Så ideelt sett liker jeg situasjoner med en til to-tre mennesker, og gjerne folk jeg kjenner.

Synstolk: Martin og de tre andre studentene fortsetter gruppearbeidet.

Martin: So it´s like they communicate in both ways. They are still doing the same that they have always done.


										
					
Sist oppdatert 24.04.2013