Personer med alvorlig kombinert syns- og hørselshemming/døvblindhet har en sjelden tilstand. Rehabiliteringstilbudet til denne gruppa inneholder en tverrfaglig og høyspesialisert tilnærming.
Kombinert syns- og hørselshemning i alvorlig grad er en selvstendig funksjonshemning. Sansetapene medfører store utfordringer når det gjelder kommunikasjon, informasjonsinnhenting og forflytning/mobilitet.
Å leve med kombinert syns- og hørselshemming påvirker en persons mulighet til å stole på de andre sansene, og det brukes mye energi for å klare aktivitetene i dagliglivet.
Dette fører til praktiske og følelsesmessige omstillinger og mange har behov for støtte, opplæring og rehabilitering gjennom hele livet.
Rehabiliteringstilbudet tar utgangspunkt i hver enkelts ressurser og behov.
Les mer om Nasjonalt kompetansesystem for døvblinde. Helse- og omsorgsdepartementet har besluttet at kompetansetjenester for døvblinde skal organiseres som én nasjonal kompetansetjeneste med forankring i ett regionalt helseforetak. Ansvaret legges til Helse Nord RHF.
Oppgavene er først og fremst å gi tilbud og tjenester til personer med døvblindhet og kombinerte syns- og hørselshemninger, deres pårørende og relevante fagmiljøer.
Kompetansesystemet skal blant annet:
- bidra til diagnostisering og identifisering av alvorlig kombinert syns- og hørselshemning
- utrede syns- og hørselsfunksjon
- tilby psykososial støtte og veiledning
- gi informasjon, veiledning og opplæring til den enkelte bruker, pårørende og fagpersoner
- arrangere tilpasningskurs for personer med kombinerte sansetap og deres pårørende
- tilby informasjon, utprøving og opplæring i bruk av hjelpemidler