Berit – Kommunikasjon

For å spille av videoen, må du trykke på avspillingsknappen (play) under.

På PC-er og Android har du i tillegg mulighet til å velge synstolking, tegnspråktolking eller teksting. For å benytte denne funksjonaliteten må du ha Flash installert. Dessverre er det ikke lenger støtte for Flash på iPad og iPhone. Her kan du aktivere eller laste ned og lese mer om Flash for PC. Ved spørsmål om du ønsker å kjøre Flash må du velge tillat dersom du ønsker synstolking, tegnspråktolking eller teksting av portrettene.

Adobe avslutter støtten for Flash i slutten av 2020. Det er satt i gang et arbeid i Statped for å endre mediespillerne som brukes til å vise portrettene, slik at det igjen blir mulig å benytte alle funksjonene, også på iPad og iPhone.

Du er nå ute av flash objekt.

Synstolket tekstversjon

Synsstolk: Berit Øie, en kvinne i treningstøy, og hennes ledsager går gjennom treningsstudio og bort til et apparat. De passerer to syklende kvinner. Ledsageren kommuniserer med Berit ved at hun står bak henne og gir haptiske signaler på ryggen hennes.

(susing fra stemmer og treningsapparater)

Ledsager: Ja, da tar jeg det borterste rommet først.

Berit: Ja.

Ledsager: Ja. Vindu… og vindu… og vindu, og så er det en dør til det neste rommet.

Berit: Ok. Mm. Er det rommet vi er nå?

Ledsager: Ja. Det er rommet vi er nå.

Berit: Mm.

Ledsager: Der er det også vindu bak oss. Vindu.

Ledsager: Vindu.

Berit: Ja ikke sant, vindu.

Ledsager: Ja, ja, og her er du.

Berit: Mm…

Berit: Det er flere dører her?

Ledsager: Ja, det er en dør til toalettet.

Berit: Åh, der borte, ja. Det visste jeg ikke.

Ledsager: Og så er det en dør til høyre med utgang til aerobicssal.

Berit: Hmm. Ja.

Ledsager: Ja.

Berit forteller: Trine Næss, som utviklet haptisk kommunikasjon, sa at hun kunne favne, fange omgivelsene til deg for å få de beskrevet. Jeg bruker betegnelsen at et fotografi, et bilde, så sier man: ”Ok, her har vi et bilde, og det forteller oss masse. Du kan spare opptil tusen ord”. Men for en som er døv-blind må du si de tusen ordene for å få beskrevet det bildet. Med haptisk kan du tegne på ryggen, og fortelle samtidig som du tegner hva det bildet forteller. Sånn at haptisk kan du spare litt med å beskrive med tale eller tegn på hva bildet forteller.

Berit: Er det noen andre folk her?

Synstolk: Ledsageren svarer ved å gi haptiske signaler på Berits høyre overarm. Etterpå fortsetter hun på ryggen. Hun understreker ordet «sykler» ved å gjøre tegnet i tillegg til ordet.

Berit: OK.

Ledsager: Sykler.

Berit: Så bra!

Ledsager: Ja!

Berit forteller: Haptisk kommunikasjon er et veldig stille signalsystem, når vi er godt kjent. For eksempel hvis jeg står og snakker med noen i et møte eller ved et pauserom, og den jeg vil snakke med har det travelt, og det ser jeg ikke, og da kan jeg få et haptisk signal på at den personen har det travelt, og står med «føttene» på albuen og tripper. Da kan jeg tenke at den personen har det litt travelt, og jeg kan avslutte samtalen naturlig. Enn om tolken si høyt og tydelig at: ”Du den personen der har det litt travelt, og vil gjerne gå”. Ja. He-he.

Sånn at haptisk kommunikasjon er veldig diskre form for signaler for at det fungerer riktig, og at du responderer riktig til omgivelsene.

Synstolk: Hjemme på kjøkkenet er sønnen til Berit ivrig med å forklare fra skolen. Han bruker haptisk kommunikasjon ved å tegne på ryggen hennes.

Berit: Okey.

Sønnen: Sånn sitter vi.

Berit: Hvor står læreren da i forhold til alle de der borte? Riktig.

Sønnen: Her er inngangsdøren.

Berit: Der er inngangsdøra ja.

Sønnen: Her er skapene.

Berit: Der er skapene ja.

Sønnen: Her er veggen som skiller.

Berit: Skilleveggen ja. Hvor er alle vinduene hen da?

Sønnen: Og her er nødutgangen.

Berit: Aha, viktig å vite.

Sønnen: Og vinduene går nedover sånn.

Berit: Vet du hva tegnet for vindu er?

Sønnen: Nei?

Berit: Det ser ut som du banker på en dør.

Synstolk: Sønnen til Berit fortsetter med haptisk kommunikasjon. Når Berit misforstår et ord, går sønnen tilslutt bort til en plakat som henger på veggen med det fonetiske alfabetet. Her blir alfabetet forklart med ulike navn.

Sønnen: Mamma? Skal jeg si deg noe? Vi kaller denne raden MA-raden!

Berit: En gang til.

Sønnen: M A raden.

Berit: November-Alfa?

Sønnen: Nei. M!

Berit: N for november?

Sønnen: Mike…

Berit: Mike, ja…

Sønnen: Mike-Alfa raden. Det er tre som starter med M A på den raden.

Berit: Kult. Martin og Martin og Martin?


										
					
Sist oppdatert 19.06.2014