Peter

For å spille av videoen, må du trykke på avspillingsknappen (play) under.

På PC-er og Android har du i tillegg til videoen mulighet til å velge synstolking, tegnspråktolking eller teksting. For å benytte denne funksjonaliteten må du ha Flash installert. Her kan du laste ned Flash.

For å vise animasjonene og simulatorene på mobiltelefon og nettbrett kan nettleseren Puffin benyttes, les mer om dette her.

Du er nå ute av flash objekt.

Synstolket tekstversjon

Synstolk: Peter er sammen med mor på familieleir for døvblindfødte på Johnsgård turistsenter. Mor forteller mens Peter forberedes til klatring i utendørs klatrevegg. De kommuniserer med taktilt tegnspråk. Han får hjelp til å finne fotfeste.

Etterpå: Peter klyver opp på noen steiner som er stablet oppå hverandre og kjenner på en svingbar stang som er festet øverst. Mor klatrer opp på den andre siden av steinene og tar Peters hånd og sier «hei!».

(svak summing av stemmer og latter)

Peters mor forteller: Peter er en og tyve år. Han liker å svømme, å ride, å klatre, å stå på ski – alt som er fysisk. Og helst utendørs. Det er veldig viktig for Peter å leve et fysisk aktivt liv. Samtidig vil han gjerne ha stille dager, hvor han kan fordype seg med ting innendørs.

Han er født for tidlig, mye for tidlig, og var derfor de først fire månedene i respirator. Det ble han det man kaller kuvøseblind av. Han fikk også nedsatt hørsel på grunn av en langvarig medisinsk forløp. Han har ingen synsrester igjen. Muligens en bitte liten smule lyssans på det ene øyet, ellers ingenting. Det vi kan avlese det er at han kanskje har en liten hørsel i basstoner som han bruker.

Ja, men det virker jo sånn at når man ikke kan se, og ikke kan høre, så har man det man kan kalle dobbel funksjonsnedsettelse. Et dobbelt sansetap. Når man ikke kan se, kan man ikke se omgivelsene, og når man ikke kan høre, kan man heller ikke få lyden inn. Derfor blir det et veldig vanskelig liv, kan man si.

Synstolk: Peter og mor står ved en dumpe, som de trykker ned mot bakken for så å slippe opp igjen.

Peters mor: Ja, du må her hentil.

(lyder fra dumpen som er i bevegelse)

Peters mor: Ja, ja. Er du ferdig. Nå er du ferdig med å vippe.

Peters mor forteller: Han vil være dypt avhengig av å ha en voksen som forstår han, som kan tegnspråk, som kan taktilt tegnspråk, og som kan være fysisk samtidig. Så det noe som skal gå opp i en høyere enhet. Pluss, at det gjerne skal være et sosialt liv. Den kombinasjonen er selvfølgelig – den er vi engstelige for hvordan vi skal skape, men vi er godt på vei.

Synstolk: Mange familiedeltakere, både store og små, står langs bryggen. Det er konkurranse med 5 selvlagete lekebåter av småplanker og med segl av papir.

(roping, klapping og hoiing)


										
					
Publisert 06.09.12, sist oppdatert 06.09.2012