Tormod

For å spille av videoen, må du trykke på avspillingsknappen (play) under.

På PC-er og Android har du i tillegg til videoen mulighet til å velge synstolking, tegnspråktolking eller teksting. For å benytte denne funksjonaliteten må du ha Flash installert. Her kan du laste ned Flash.

For å vise animasjonene og simulatorene på mobiltelefon og nettbrett kan nettleseren Puffin benyttes, les mer om dette her.

Du er nå ute av flash objekt.

Synstolket tekstversjon

Synstolk: Det er familieleir for døvblindfødte på Johnsgård turistsenter. Tormod, en gutt i midten av tyveårene, og Marte Undseth Hagen, hans personlige assistent, er ute i naturen. Marte forteller mens hun og Tormod klyver over en stabel med tømmerstokker. Marte går foran og ledsager Tormod i aktiviteten, og hjelper ham til å sette seg ned. De bruker taktilt tegnspråk.

Marte: Sånn ja. Se her. Åh.

(pusting)

Marte forteller: Tormod har CHARGE-syndrom. Han har hatt en synsrest som han ikke har lenger, og han har en hørselsrest på det ene øret.

Tormod: Lager lyder.

Marte: Der ja. Åh. Kjenn her. Den var høy! Skal du opp her. Hvordan gjør du det?

Marte forteller: Han er veldig fysisk aktiv, så han liker å være ute. Det å være ute i naturen og kjenne vær og vind på kroppen er noe han setter stor pris på. Det er måten han sanser på.

Marte: Der ja. Der ja. Bra! Sånn. (klapper i hendene). Tenke litt over det.

Tormod: Åhja…

Marte forteller: I det siste har vi gått veldig mye utenfor vei og sti for å få nye utfordringer. Han ser jo ikke og hører ikke, så jeg kan ikke fortelle ham – jeg kan forberede litt med tegn på hva som kommer, men vil være der ute og oppleve det. Så når vi skal over tømmerstokkene, så må vi over tømmerstokkene – vi kan ikke gå ved siden av sånn som vi ville ha gjort til vanlig.

Marte: Du, du er flink! Du gikk opp, og så gikk du ned!

Synstolk: Tormod og Marte står med bena i en liten vannpytt. Marte håndleder Tormod til å bøye seg ned og kjenne på vannet. Han tørker av hendene bukselårene. Etterpå går de sammen bortover grusveien. Låven, hus og fjell i bakgrunnen.

Marte forteller: Så vi snakker i hendene. Prøver å være med på hendene så mye som mulig. Det er ikke alltid han vil, for det er også hans måte å oppfange, få med verden på. Og når vi kommer til vannpyttene, går vi i vannpyttene, og ikke rundt vannpyttene. Han skal også kjenne omgivelsene sine på kroppen, for det er den måten han kan oppleve naturen på.

Marte: Ja…

Marte forteller: Når vi er ute og går, hender det at Tormod går bak meg. Da holder han fast rundt meg, og fanger opp min rytme. Når vi går, går vi steg for steg. Han følger etter meg, og han trår meg veldig, veldig sjeldent på helene. Hvis jeg endrer rytme og tempo henger han med på det også. Så går vi bortover på tur.


										
					
Publisert 06.09.12, sist oppdatert 06.09.2012