Tormod – Organisering og opplegg

For å spille av videoen, må du trykke på avspillingsknappen (play) under.

På PC-er og Android har du i tillegg mulighet til å velge synstolking, tegnspråktolking eller teksting. For å benytte denne funksjonaliteten må du ha Flash installert. Dessverre er det ikke lenger støtte for Flash på iPad og iPhone. Her kan du aktivere eller laste ned og lese mer om Flash for PC. Ved spørsmål om du ønsker å kjøre Flash må du velge tillat dersom du ønsker synstolking, tegnspråktolking eller teksting av portrettene.

Adobe avslutter støtten for Flash i slutten av 2020. Det er satt i gang et arbeid i Statped for å endre mediespillerne som brukes til å vise portrettene, slik at det igjen blir mulig å benytte alle funksjonene, også på iPad og iPhone.

Du er nå ute av flash objekt.

Synstolket tekstversjon

Synstolk: Det er familieleir for døvblindfødte på Johnsgård turistsenter. Tormod, en gutt i midten av tyveårene, og Marte Undseth Hagen, hans personlige assistent, går mot en gammel vannpumpe. De kjenner på pumpen, pumper frem vann og holder hendene kort under vannet som fosser ut.

Marte: Her. Skal du ta på du også? Og så her? Husker du den? Så pumper vi. Ja. Skal du kjenne her?

Synstolk: Mor til Tormod forteller. Tormod og mor steker lomper ute på en takke sammen med mange familier.

Tormods mor forteller: Tormod født i -86, med noe som heter CHARGE-syndom. For hans del medfører det syns- og hørselstap. Han hadde litt synsrest, men han har etter hvert blitt helt blind. Det som er spesielt med Tormod er at han har levd, bodd, og fått all undervisning her hjemme i Sømådalen. Sømådalen er en bitte liten grend i utkanten av Engerdal kommune, som er en gedigen utkant i Norge. Men vi har klart å få laget et opplegg rundt ham, som har fungert aldeles utmerket.

Han har hatt barnehage, skoleopplæring, videregående skole, og er nå etablert i egen bolig – 25 år gammel. Han har eget personale, så vi er i den heldige situasjonen av nå er vi bare foreldre.

Det hører med til historien. Tormod har en stor ressurs med voksenopplæringstimer, så han har en pedagog med seg hele uka. Og det er et viktig poeng, fordi han har hatt all sin tilmålte tid gjennom grunnskolen og videregående skole. Han hadde utvidet videregående skole med fem år. Så typisk nok for døv-blinde så tok virkelig Tormod av på tampen av den videregående perioden.

Så her har vi en veldig fornuftig PP-tjeneste, og en veldig fornuftig kommune som har gått inn for at han skal fortsette å ha voksenopplæringstimer. Og det profitterer han stort på.

Synstolk: Marte hjelper Tormod på med sykkelhjelmen, før de setter seg på tandemsykkelen.

Marte: Tøffeste sykkelhjelmen i byen. Ahh.

Tormods mor forteller: Alt går an å få til i hele Norges land, men det er bare mye jobb som skal til. Mye jobb, og mye vilje, både fra oss som foreldre og familie selvsagt, men og fra kommunale og fylkeskommunale myndigheter.

Synstolk: Marte og Tormod sitter mot hverandre på hver sin store plastdunk. Marte tramper rytmisk. Tormod kjenner på bena hennes som er i rask bevegelse. Hun tar så et godt tak rundt armene hans.

(tromming av føtter på plastdunk)


										
					
Sist oppdatert 06.09.2012